Friday

jom overhaul engine kapal



Nie antara experience ak tyme sailing dulu...overhaul engine kapal..penat woo.bukan engine motor neh..siap kena masuk dalam engine lagi nih..mengambil masa lebih kurang 12 jam seingat aku laa..kalu da major work camnie takleh stop2 dah..one shot je..wat sampai siap..4 ur info untuk run a ship standetnye kapal kontena or tanker nie ade satu engine je...laen laa kalo ferry ade laa 2 3 engine..name pun bawak penumpang kan..nanti kalo rosak satu ade lagi satu..takde laa penumpang nak merungut..kapal cargo takpe laa..satu pun da cukup laa..kalo rosak n lambat pun tkde laa cargo nak merungut kan..hohoh

berbalik kepada cerita overhaul engine tadi..kalu da keje 12 jam tu slalunye gilir2 jela naek makan n solat pahtu sambung balik sampai laa siap..atas nasib laa..kalu laju maka laju laa tamat keje maka bleh laa turun darat plak..yea~..nie laa yang dinantikan kalo kat port nih..salah satu lagi factor kenapa kena cepat..sebab kadang2 cargo yang nak loading kat satu2 port tu ckit je..so takkan amek mase lame..selalunye kapal kontena laa..isi barang kejap je..nanti tak sempat laa mau berjalan2 plak..hoho..kalu kapal tanker nie amek mase lame ckit..so leh wat keje rilek2 ckit laa..takde laa nak rushing sangat....picca di bawah adalah tyme 1st time ak participate dalam overhaul main engine...nie nak tukar piston kapal neh..erk bahasa melayu orang panggil ape yerk..omboh kot..hoho

haa..nie gambar ak kat dalam liner..erk ape ek liner dalam bahasa melayu..argh aku pun tatau laa kengkawan..erm kirenye dalam tu terletaknye piston/omboh..emm dalam bahasa yang lebih senang erk ape ek..liner lah..(wat2 tau jela sesape yang tatau)..disebabkan aku nie slim lagi ramping maka ak laa jadik mangsa kena masuk dalam..cuci2 lap2 ckit n cek condition surfacenye sebab nanti nak letak piston baru so suasana persekitaran kena laa baru jugak..dalam tu amatlah panas kerana engine kapal selalunye sentiasa maintain temperature 60-70 darjah celcius..macam dok dalam ketuhar laa jadiknye..berapa kedalamannye?..erm aku pun da lupa dong..tapi kalu da kena pakai tangga tu korang agak2 laa sendiri..opkos laa agak dalam jugak..tapi pape pun sempat lagi ak berposing..hehehe~

Nie laa gambar piston/omboh kapal..kelihatan di situ membe ak tengah membersihkan piston itu..walaupun membe aku nie da 2 kalu size ak tapi besar lagi piston tuh..hurm.nak angkat pun pakai kren laaa..nie piston crown..kire kepala die sahaja..batang die kat bawah tu panjang lagi..sedalam lubang liner tadi lah..otai2 lame atas kapal cakap nie kire takde laa besa mane lagik..ade lagi yang lebih besar walaupun ak rase yang nie da agak besar laa..agak2 pasang kat motor nie laju macam jet tak?hoho~..kapal yang ak naek nie 6 unit semuanye so ade 6 piston lah untuk main engine nih..nanti bleh laa wat balik umah try pasang kat motor atau kat keta..hoho.leh lawat F1 kot..

0 comment:

Post a comment

Site Search