Tuesday

EKONOMI MEGUCUP STABILKAN BEKALAN PELAUTKeadaan ekonomi dunia yang menguncup dijangka akan merapatkan jurang di antara permintaan dan bekalan para pelaut oleh industri maritim.

Pada ketika ini industri maritim global dianggarkan kekurangan 20,000 orang pelaut. Ini kurang 14,000 orang daripada anggaran yang diberikan oleh Drewry Shipping Consultants seperti yang disiarkan di blog Meredah Samudera tahun lepas.

Untuk rekod, seseorang pelaut akan mengambil masa lebih kurang 10 tahun mengikuti program pelaut dari tamat persekolahan sehingga menjadi seorang pelaut berpangkat Nakhoda atau Ketua Jurutera Marin.

Berita lanjut boleh didapati DI SINI.

Dalam perkembangan yang lain, pengerusi syarikat Rogers Holding yang berpangkalan di Singapura mengesyorkan para pelabur supaya 'menjauhi' dengan Dolar Amerika, kerana nilai dolar dijangka akan merudum dalam masa yang terdekat.

Beliau berkata, "Amerika asyik mencetak wang sahaja. Mereka akan berbuat apa sahaja untuk menyelamatkan ekonomi negara itu, walau pun tindakan begitu akan menjahanamkan nilai Dolar Amerika."

Berita lanjut boleh dibaca DI SINI

0 comment:

Post a Comment

Site Search