Wednesday

Ranaco


date - 19 August 2010
author - ex-seafarer





What is Ranaco

Ranaco
is one of Maritime Academy is located at Kemaman, Terengganu. Ranaco is another alternative to ALAM for those interested become a seafarer or working in offshore or engineering field. Have been 25 years experience in maritime industry, ranaco aims to provide a learning environment that meets industry needs ans requirements with qualified and highly skilled of lectures and students.


Courses available

Diploma courses

  • Diploma in Accountancy with LCCI
  • Diploma in Hotel Management
  • Diploma in Integrated Risk Management System
  • Diploma in Logistic & Supply Chain
  • Diploma in Occupational Safety & Health
  • Diploma in Maritime Management
  • Diploma in Marine Cargo Surveying
  • Diploma in Marine Technology Engineering


Vocational Courses

  • General purpose rating
  • Engine rating course
  • Pipe gas insulation
  • Fiberglass boat builder
  • Safety & healthy supervisor
  • Rousabout
  • Helsman
  • Engineer officer
  • Marine mechanic
  • Deck rating course

Computer based traning
  • Marine Navigation
  • Cargo Handling and Stowage
  • Controlling Operation of Ship and Care for Persons On board
  • Marine Engineering
  • Electrical, Electronic and Engineering
  • Miscellaneous Language Training
  • Miscellaneous Soft Skills Training

RITC short course


Why to choose Ranaco


  • The IPTS that offer programme which link and match with the industries
  • Excellent job prospect within prospect career
  • Lowest fee and flexible payment
  • Have more 400 companies support our programme
  • Financial assistance provided (MARA, PTPTN, etc)


More info :-
http://www.reti.edu.my

RANACO GROUP OF COMPANIES
No. HS(M) 5321 PT4568,
P.O.Box 63,
Kawasan Perindustrian Jakar II,
24000 Kemaman, Terengganu

17 comment:

kalau dh abis study senang ke nk dpt keje.?

salam... saya lepasan RETI masih menganggur.. i means menganggur dari seaman.
keje lain dari bidang sepatutnya. :(

assalamualaikum...
saya sangat berminat dengan bidang yg d tawarkn..
borang dh ade, dh isi pon..
tp bole saye tau mcm mne nk submit?
tlg plzz....

zarul_khairuddin@yahoo.com

Zarulkhairuddin-macam mana nak isi borang dia???
boleh sapa2 gtau???

juwairiahkoboi, ni ade link tok download form dn isi form online...
link ni pn ade bg alamat dn no fon nye...
http://www.reti.edu.my/

senang je dpt keje lpas hbis blaja nanti..????? dh blurr nieee

kos2 yang ditawarkan susah ke subjek2 die?pliz sape2 boleh x tolong bg link subjek2 yg ade pd stiap kos?plizzz

wan zainab;
pembelajarannya xlh susah sgt klau kita fhm apa yg diajar sbb dlm bidang mcm ni kne byk btye bru kita btl2 fhm apa yg kita x fhm sbbsye pun pelajar lepasan ranaco..

ranaco name busuk disebabkan senior...aq lepasan ranaco...susah na cari kje..sbbkn senior terdahulu..kebanyakkn company da ban ranaco.

This comment has been removed by the author.

salam

new ranaco website

www.ranacogroup.com

dip. nautical studies ranaco ni dah berapa group yg kuar. sya dpt tawaran dip ni, dan sarawak maritime pun dpt juga, tak tahu mana satu yg nk pegi sarawak maritime kena cari sponsor sendiri.

macam mane nak masuk siot......bagi la tau aku yang nak masuk sesangat nieeeeeeeee........(>.<)

Ranaco fees mmg murah tapi kualiti takde/hancussss....kalau nak di banding dengan ALAM atau Sarawak Maritime Academy. Hostel pun macam tempat pelarian mangsa banjir. Kolej pun takde rupa kolej, macam bilik stor adalah.Kekadang tu belajar dalam petak kontena aje.Lecturer pun kurang kualiti and less industrial experience. Lecturer Indon pun ramai mungkin sbb Ranaco tak mampu bayar top class professional. Sponsorship tak ada...bayar sendiri.
Nasihat saya....kalau result SPM tip top,mohonlah masuk ALAM. Kalau takde sponsor mohonlah ke Sarawak Maritime. Bayar lebih sikit takpe janji puashati dan seluruh industri perkapalan pun respect. Half past six college will only produce half past six graduates.

senang dapat keje??betapa susahnye aku nak cr kapal walaupun aku ade COC, ade experience FG lak tu.

Saya telah memiliki sijil kopetensi kelautan "Master near coastal between 500 and 3000GT voyage.. masalahnya sijil kopetensi yang syay miliki terdapat cop "valid 0n government vessel only"....saya ingin tahu -
1. Bagaimana cara untuk menghapuskan cop tersebut
2. Sekiranya melbatka kursus-adakah pihak RINACO menganjurkn
kursus/modiul bagi menghapuskan cop tersebut
3. Apakah kursus2 yang diperlukan.
4. Berapa lama dn anggran cost menikuti kursus tersebut.
4. Sekiranya memenuhi syarat kopetenan, adakah sijil kelautan saya
laku untuk memohon kerja di syakirat pekapalan tempatan..

Post a comment

Site Search